sábado, 9 de enero de 2010

ICV_EUiA vol incorporar a la Llei electoral el dret a vot de les persones immigrades i als majors de 16 anys










Jaume Bosch demana a la ponència de la llei electoral que elabori una proposició de Llei del Parlament per ser aprovada en el Congrés dels Diputats amb la fi de modificar la LOREG

El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha instat avui a totes les forces polítiques i en especial a CiU a posicionar-se sobre el reconeixement del dret a vot dels majors de 16 anys a les eleccions al Parlament i el reconeixement del dret de vot per les persones immigrades a les eleccions al Parlament de Catalunya. "Seria incoherent que una força política que avalat les consultes independentistes i el fet que tinguessin dret a vot totes les persones immigrants i majors de 16 anys ara no recolzés les proposta per les eleccions al Parlament", ha remarcat Bosch que ha explicat que portaria aquestes dues qüestions a la reunió de demà de la ponència de la Llei Electoral de Catalunya.

En el mateix sentit, Bosch ha dit que "CiU faria un flac favor a la coherència política" i per això ha dit que el seu grup parlamentari demanarà durant la propera reunió de la ponència parlamentaria sobre la llei electoral un posicionament dels altres grups en relació a aquests dos temes que "per ICV són dues propostes polítiques cabdals".

Durant la roda de premsa, el president del grup parlamentari ecosocialista ha recordat que el Parlament de Catalunya no té competències per l'ampliació del dret de vot per les persones majors de 16 anys perquè la LOREG (Ley Orgànica 5/1985, de 19 de junio, del Régimen Electoral General), en termes generals, estableix en el seu article 2.1 que el dret de sufragi correspon als espanyols majors d'edat i aquest article és un dels que són, segons la seva Disposició Addicional 1ª 2, aplicables a les eleccions del Parlament de Catalunya. Per la seva part, és la pròpia Constitució Espanyola de 1978 qui fixa en el seu article 12 la majoria d'edat en els 18 anys per permetre així.

Per altra banda, Bosch també ha posat de manifest que ICV-EUiA defensa que les persones immigrades puguin votar a les eleccions del Parlament de Catalunya a partir d'un mínim de tres anys de residència perquè "el no reconeixement d'aquest dret constitueix una evident mostra d'exclusió i una dificultat important per a la seva integració ciutadana".

És per això que ICV-EUiA demanarà a la ponència parlamentària que el Parlament de Catalunya elabori una proposició de llei per presentar al Congrés dels Diputats, d'acord amb l'article 61 b) de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, per modificar la LOREG i possibilitar el dret de vot a les persones majors de 16 anys així com el dret de vot a les persones immigrades.

Pel que fa al posicionament de les forces polítiques catalanes, Bosch ha confiat que els socis de Govern donaran suport a la iniciativa i creu que seria "inocherent" no fer-ho.

CARTA D'UNITAT DE MONTILLA

Per altra banda, Bosch ha dit que la formació ecosocialista se sent "còmode" amb la carta que el president de la Generalitat, José Montilla, ha enviat a més de 200 entitats de la societat civil per demanar una resposta conjunta davant d'una sentència adversa del Tribunal Constitucional i ha insistit en què el paper d'unitat s'ha d'estendre el màxim possible en el camp dels partits exeptuant el PP" a qui ha dit que s'ha "d'aïllar de la vida política catalana".

Sempre hem dit que la defensa de l'Estatut passa tan pel lideratge institucional com per la societat civil i en aquest sentit ha posat com a exemple l'editorial conjunta de molts mitjans de comunicació catalans.

LLIBERTAT PEL DIRECTOR DE GREENPEACE

Finalment, el diputat d'ICV-EUia s'ha mostrat satisfet per l'alliberament del director de Greenpeace a Espanya, Juantxo López de Uralde, i ha qualificat "d'incomprensible" i "desmesurada" l'actitud de les autoritats daneses contra qui defensa la lluita contra el canvi climàtic, sobretot després dels resultats "nefastos" de la Cimera de Coppenhaguen.

No hay comentarios:

Publicar un comentario