sábado, 28 de marzo de 2009

Moció en defensa d’un pla per al tancament progressiu de les centrals nuclears

ICV-EUiA presento en el ple de març de l'Ajuntament de Badia del Vallès aquesta moció i va ser aprovada amb el suport del PSC i AEB, Marta Figueras de CIU voto en contra i el PP es va abstenir.
Atès que l’energia nuclear és incompatible amb un model energètic sostenible, ja que no compleix cap de les seves premisses: no és econòmicament eficient, ni socialment justa, ni mediambientalment acceptable.

Atès que, junt al fracàs econòmic i tecnològic, l’energia nuclear ha causat ja greus problemes a la salut pública i al medi ambient: accidents nuclears, generació de residus radioactius impossibles d’eliminar i, a més, contribueix a la proliferació de les armes nuclears.

Atès que en la campanya per a les eleccions generals del 2008, el PSOE es va comprometre en el seu programa electoral al tancament progressiu de les centrals nuclears, substituint-les per “energies netes, segures i menys perilloses”.

Atenent al fet que, a l’Estat Espanyol, la central nuclear de Santa Maria de Garoña, de 466 MW de potència elèctrica, va ser autoritzada a entrar en funcionament el 30 d’octubre de 1970, amb el que ha complert ja més de 38 anys de funcionament tècnic.
Atès que aquesta central funciona amb una autorització d’explotació concedida el 5 de juliol de 1999, i vàlida fins al 5 de juliol de l’any 2009.Atès que al gener de l’any 2007 la vice-presidenta del Govern va anunciar la intenció de procedir al tancament d’aquesta central nuclear, intenció coherent amb el malmès estat de la instal·lació, que es detalla en un altre punt d’aquest escrit.Atès que la central presenta greus problemes estructurals com fallides en les bateries d’alimentació d’emergència, processos de corrosió que afecten al circuit primari i a les entrades de les barres de control; el que ha donat origen a que s’hagin produït 5 declaracions d’incidents només durant l’any 2008.Atès que segons un informe del propi Consell de Seguretat Nuclear (CSN) la central presenta 78 elements que es consideren severament degradats, i altres 135 components amb un estat de degradació que es qualifica de mitjà o baix.Atès que la central ha superat, amb escreix, el seu cicle tècnic de funcionament; i que el manteniment de la seva activitat en les condicions descrites implica un increment del risc d’accident, de les emissions radioactives alliberades amb el conseqüent perill pel medi ambient i la salut de la població, i un increment del volum de residus radioactius d’alta activitat a gestionar en un futur.Atès que les condicions descrites es poden donar en un futur més o menys proper a les centrals nuclears en funcionament a Catalunya, que la naturalesa de difusió en l’espai i persistència en el temps de la contaminació radioactiva implica que els criteris de proximitat o llunyania siguin molt relatius, i de que es tracta d’una central amb un pes irrellevant en el conjunt del sistema de generació elèctric.Atès que renovar l’autorització d’explotació d’aquesta central significa establir el precedent d’un cicle de funcionament nuclear de 49 anys, prenent una decisió contrària a qualsevol concepció del principi de precaució.

El ple de l’Ajuntament de Badia del Vallès ACORDA:

Primer.- Demanar al Sr. Ministre d’Indústria de l’Estat que procedeixi al tancament definitiu de la central nuclear de Santa Maria de Garoña quan expiri l’actual autorització d’explotació.

Segon.- Demanar al Govern de l’Estat que, a partir del tancament de la central de Garoña, posi en marxa un pla de tancament progressiu de les centrals nuclears, i que prengui les mesures necessàries per fer possible un sistema energètic sostenible.

Tercer.- Traslladar al Govern de l’Estat el rebuig del nostre municipi a que es pugui instal·lar un magatzem temporal centralitzat (ATC en les sigles en castellà) de residus radioactius a Catalunya. Tercer.- Fer arribar aquest acord a la presidència i grups polítics amb representació al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya, al Departament d’Economia de la Generalitat de Catalunya, a la Direcció General d’Energia i Mines, al Consell de Seguretat Nuclear (CSN), i a la Agrupació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC).


Eusebio Argueta
Portaveu del grup municipal d’ ICV_EUiA
Badia del Vallès, 18 de març 2009

2 comentarios:

  1. Em resulta molt curiós que només citis el meu nom per explicar quin ha estat el vot del grup municipal de Convergència, i no citis el nom dels regidors que encapçalen les altres llistes polítiques.
    En tot cas, pel que fa al meu vot, volia tenir l'oportunitat d'explicar, tal i com vaig fer durant el ple, el següent: és molt maco demanar que es tanquin les centrals nuclears, però no és responsable ni factible tenint en compte que el 40% de l'energia que s'està emprant a Espanya prové d'aquestes centrals. El que pretén Convergència és iniciar un debat seriós sobre quin és el futur que volem dissenyar pel que fa a les fonts d'energia. I el que és absoluta i totalment demagògic és demanar el tancament de les centrals nuclears a casa nostra, i després promoure
    la interconnexió de xarxes d’alta tensió amb França, que com tothom sap és el país d’Europa que més aposta per l’energia
    nuclear. Xuclarem l’electricitat de les nuclears franceses i tancarem
    les nostres? No té cap sentit. El grup municipal de Convegència i Unió, com ja vaig dir, aposta per les energies netes. Però no pensem entrar en un joc demagògic com aquest, tenint en compte la importància del tema. Cal fer un debat seriós abans de prendre decisions unilaterals.

    Salut.

    ResponderEliminar
  2. Lo que sí es pura demagogia es pretender que esas centrales sigan funcionando con todas las consecuencias negativas que conllevan. Todos estamos de acuerdo en tener una energía limpia, segura, y sobre todo sin riesgo para la salud pública. Desde mi punto de vista NO es necesario ningún debate, sólo tenemos que actuar en consecuencia para que el cierre de las centrales sea una realidad.

    Pili

    ResponderEliminar